El romanç de Tristany i Isolda – Joseph Bédier

0
180

Tristany i Isolda és una novel·la d’aventures i d’amor.
Narra l’agitada vida de l’invencible cavaller Tristany, nebot del rei Marc de Cornualla, que esdevé un heroi després de vèncer un guerrer gegantí i matar un drac monstruós.
Isolda, la promesa del rei, i Tristany s’enamoren apassionadament, víctimes d’un filtre màgic.
Aquest fet origina un conflicte entre la fidelitat deguda al sobirà i l’amor etern i inevitable dels dos protagonistes, que dóna lloc a nombroses aventures i a un inoblidable final.
No coneixem l’autor de la història de Tristany i Isolda.
Les primeres versions d’aquesta llegenda que ens ha arribat estan escrites en vers i són obra de dos poetes de la segona meitat del segle XII: Béroul i Thomas d’Angleterre.
Pel que sembla, la narració prové de la cultura celta d’Irlanda i conté elements afegits de la llegenda del rei Artús.
Aquesta versió és la que va escriure el romanista Joseph Bédier l’any 1900 on va reelaborar i va reconstruir la història a partir de les quatre versions medievals més conegudes, en una elegant prosa moderna francesa, tenint molta cura amb el llenguatge, força culte i literari i amb l’estil, ple de retoricismes.
La traducció catalana la va escriure Carles Riba, home noucentista, que, com a tal, respectà el llenguatge literari i retòric redactat per Joseph Bédier.
Aquesta llegenda medieval ha inspirat durant segles nombrosos autors i ha estat duta al teatre i al cinema en diverses ocasions, sent l’adaptació a l’òpera que en va fer Richard Wagner el 1865 possiblement la més coneguda de totes.

 

Más Datos del libro:
Título El romanç de Tristany i Isolda
Autor Joseph Bédier
Año Publicación 1899
Series
Formatos Epub, Mobi, PDF, Físico
Valoración Sin puntuación

 

Buscar Epub, Mobi, PDF en Google

Buscar Epub, Mobi, PDF en Bing

Buscar Epub, Mobi, PDF en Sitio de Descargas

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here